Milioane de francezi au protestat, din nou, împotriva reformelor sociale decise de Emmanuel Macron. Majorarea vârstei de pensionare, impusă fără nicio consultare de liderul de la Palatul Elysee, a înfuriat populația, Hexagonul fiind în aceste zile un adevărat câmp de luptă.
Și exact asta a fost Parisul marți seară.
Pe 28 martie s-a anunțat că va fi un nou mare miting de protest în Capitală, iar francezii au răspuns printr-o prezență pe măsură. Străzile Parisului au fost inundate de mulțumi care se revărsau dinspre periferie spre centrul orașului, atmosfera devenind incendiară (la propriu!) după lăsarea serii.
Day 10 of macron’s Paris protest ban. pic.twitter.com/NkCCygUXMx
— Truthseeker (@Xx17965797N) March 28, 2023
Ministrul de interne Gérald Darmanin a anunțat că 175 dintre cei 13.000 de ofiţeri de poliţie care au fost desfăşuraţi la protestele din întreaga ţară au fost răniţi. Potrivit unor cifre preliminare prezentate de CNN, 201 persoane au fost arestate.
Dar nu numai la Paris s-a mărșăluit împotriva politicii lui Macron, ci și la Nantes, Rennes, Lille, Bordeaux, Toulouse, Strasbourg, Caen, Calais și Dijon. Mașini incendiate, secții de Poliție atacate, magazine vandalizate, nimic n-a scăpat de furia mulțimilor. În unele locuri, forțele de ordine au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene ca să facă față situației.
Dacă Ministerul de Interne a vorbit despre 740.000 de participanţi la proteste în întreaga ţară, sindicatul CGT a transmis că mai bine de două milioane de francezi s-au răsculat.
Mass protest in Paris – where is the media coverage? pic.twitter.com/pSyOeFgqxG
— Glenn Diesen (@Glenn_Diesen) March 17, 2023
Protestele din Franța sunt îndreptate împotriva creşterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Prin această reformă, autoritățile spun că urmăresc să acopere un deficit anticipat în fondul de pensii. Nemulţumirea oamenilor a fost amplificată și de decizia președintelui Macron de a trece textul de lege prin Adunarea naţională fără votul parlamentarilor.
În urmă cu câteva zile, două moţiuni de cenzură împotriva Guvernului au fost respinse, iar reforma pensiilor, aprobată. Textul legii este acum analizat de Consiliul Constituţional. Emmanuel Macron a transmis că vrea ca reforma să intre în vigoare până la sfârşitul anului.